top of page

Etkili Konuşmanın BEKA Sorunu


Bugünkü yazıma farklı şekilde başlamak istiyorum. Sizce,

- “Gevşek olan bağ çözülmeye mahkumdur”


Ne anlama geliyor?

Bir şeyi sağlam şekilde bağlamazsanız mutlaka çözülür gider anlamında kullanılır.


Niye böyle bir cümleyle başladım derseniz, bu genel olarak topluluk önünde konuşma yapan çoğu insanın karşılaştığı en büyük sorunlardan birine işaret ediyor.


Nasıl mi?

Bunun nedenlerini incelediğimizde, asil sorunun topluluk önünde konuşan insanların ve yöneticilerin büyük kısmının konuştukları konularda bilgilerinin gevşek olması ya da konuşmayı hazırlarken hangi bilgileri aktaracakları konusuna fazlaca vakit ayırmalarına rağmen bunu nasıl anlatacakları ve izleyenlerin aklında kalmasını sağlayacakları üzerine hiç vakit harcamamalarından dolayı iyi bir bağ kuramamalarından kaynaklanıyor.


Peki doğrusu nedir, ne yapmak gerekiyor?

Çoğu konuşmacı hazırlanırken insanların dikkatini çekecek ve akıllarında kalacak bir tek çapa / kanca (İngilizcesi “Hook” oluyor) belirliyor, konuşmaya başladığında da hemen konuya girip ardı ardına konuştuğu konu ile ilgili noktaları sıralamaya başlıyor.


Sonra ne mi oluyor?

Söylediklerinin çoğu izleyenlerin aklında kalmıyor, böylece hem kendi hem de izleyenlerin vaktini boşa harcamış oluyor.


Halbuki topluluk önünde konuşmanın en önemli kurallarından birisi, asla tek başına bilgi vermeyin, bilgi mutlaka akılda kalacak bir kanca ile beraber kullanılmalıdır. Yani mesajınız, bir kanca bir nokta, ardından bir sonraki bağlantı kancası ve nokta seklinde ayarlanmalıdır.

Şimdi muhtemelen aklınıza bu “Çapa / Kanca” ya da “Hook / Anchor” denilen şey nedir diye bir soru takılmıştır. Hemen açıklayayım, bunlar izleyenlerinize amacınızı hatırlatmak için kullanabileceğiniz enstrümanlardır.


Konuşmanız sırasında kullanabileceğiniz dört çeşit kanca bulunmaktadır, şimdi bunları örnekleriyle size göstermeye çalışacağım. Türkiye’de bu sıralar çok kullanılan bir kelimeye benzerliği ve sizin de aklınızda daha iyi kalabilmesi için, bu dört kancayı kısaca B.E.K.A. olarak adlandıralım.



Etkili konuşma önündeki büyük BEKA sorununun detaylarını ve ne yapılması gerektiğini inceleyelim;

B – Benzetme

E – Etkinlik

K – Kısaltma

A – Anekdot


(1) Benzetme:


Çoğu konuşma, akılda kalıcı hale gelmesine yardımcı olmak için kolayca bir benzetme içerebilir. Hepimiz sadece kendimizin değil çevremizin enerjisinden de sorumluyuz, bazen negatif insanların olduğu bir yerde sessiz kalmak o negativitiyi daha da büyütür ya da en azından negatif insanları ses çıkaran yok diye daha da heveslendirir.


Mesela hepimizin bildiği bir fıkra vardır sırat köprüsünden geçerken aşağıdaki diğer Türkler tarafından ayaklarından aşağı çekilerek cehenneme düşürülen Türklerle ilgili. Buna gülüp geçeriz ama bunun ana fikri üzerinde düşünmeyiz ya da kabul etmişizdir ki, biz Türkler birbirimizin başarısından haz etmeyiz, o yüzden başarılı bir Türk gördüğümüzde ya ailesinin zenginliği ya da kimin adamı olduğu konuşulur. Oysa ayni pozisyona vasat bir İngiliz’i koysanız, aynı kişiler, “adamın vardır bir bildiği” diye biat etmeye daha meyillidirler.


O halde hepimiz çevresine olumsuz enerji veren, olumsuz tarafından yaklaşan insanlara sessiz kalarak cesaret vermek ya da dinliyor gibi görünerek onların pirim yapmalarına ön ayak olmuş oluruz.


O yüzden yukarıdaki örneği takiben yapacağınız açıklama, sizin görüş noktanız olarak daha akılda kalıcı olacaktır.


(2) Etkinlik / Aktivite:


İnsanlar yaptığınız etkinlik ve faaliyetlerinizi hatırladıklarında, ona bağlı olan noktayı da hatırlarlar.


“Bilgiyi Sıkıştırdığımızda İzleyenlerimizi Neden Kaybederiz?” yazımı okuduysanız, orada paylaştığım ve benimde eğitimlerimde çok sık kullandığım bir etkinlik var. Bu etkinlikte katılımcılar ikili gruplara ayrılıyor, yüz yüze birbirlerine bir süre bakmaları isteniyor. Bu sürenin sonunda birbirlerine sırt çevirmeleri isteniyor ve görünümleri ile ilgili 12 şeyi değiştirmeleri söyleniyor.


Yazımı okursanız bu etkinlik sonunda verdiğim belli başlı mesajlar var. Şimdi bu etkinliğe katilmiş birilerine bu etkinliği hatırlattığınız anda tüm mesajı hatırlayacaklardır çünkü kendilerinin de içinde bulunduğu ve hissettiği bir olayın sonunda aldıkları mesaj belleklerine yerleşecek ve kolay kolay unutmayacaklardır.


(3) Kısaltma:


Mesajınızı izleyenlerinize daha iyi hatırlamaları için kısaltmalarla da verebilirsiniz. Benim bu yazı konusu olarak islediğim B.E.K.A gibi.


Bunun gibi pek çok örnek verebilirim size, mesela is yaşamında çok kullanılan S.M.A.R.T.A formülü gibi;


S – Specific (Belirlenmiş)

M – Measurable (Ölçülebilir)

A – Achievable (Ulaşılabilir)

R – Realistic (Gerçekçi)

T – Time bound (Zaman sınırlamalı)

A – Agreable (Kabul edilebilir)


Yani iş yaşamında hedefler oluşturmak ve buna ulaşmak ile ilgili bir eğitim ya da konuşma yapıyorsanız, altı temel adimi SMARTA formülü üzerinden anlatabilirsiniz. Böylece hem konuşmanızı ve izleyenlerin enerjisini yüksek tutmanıza yardımcı olur hem de insanların konuşma bittikten çok sonra bile sırf bu kısaltmayı hatırlayarak tüm konuyu ve bileşenlerini hatırlamalarına yardımcı olabilirsiniz.


(4) Anekdot:


Anekdot aslında hikâyeyi tanımlar, insanlara sizin ya da başkalarının başından geçmiş ya da hayali bir olay üzerinden mesajınızı kısa ve öz şekilde anlatmanızı tanımlar.


En iyi bağlantı çapası hikayelerdir. İnsanlar sizin hikayenizi hatırladığında, sizin amacınızı ve bu konu ile ilgili görüşünüzü de çok rahat hatırlayacaklardır. Yani bir şekilde hatırlatma kılavuzu da diyebiliriz.


Yukarıdaki “Aktivite” örneğini hatırlayın, bazen insanlara o aktiviteleri yaptırmak zorunda değilsiniz, onlara bir anekdot seklinde, “Geçenlerde verdiğim bir eğitim sırasında bir etkinlik yaptık…” diye başlayan ve orada yasadığınız komik bir olayla beraber vermek istediğiniz mesajı bağlayabilirseniz bu da etkili şekilde insanların hem sizin üzerinde konuştuğunuz konsepti anlaması hem de daha iyi hatırlaması için yararlı olacaktır.


Unutmayın, gevşek bağlanan ayakkabı çözülür ve ayağınıza dolanır. Konuşmalarınızda BEKA sorunu yasamak istemiyorsanız, bu bağlama yöntemlerini öğrenip uygulamak ve insanların sizin verdiğiniz mesajları daha kolay ve uzun sure hatırlamalarına yardımcı olacaktır.


Umarim yazilarim konusmalarinizi hazirlarken sizlere yardimci olur. Daha fazla detay almak, kisisel yada sirketiniz icin egitimler duzenlememi isterseniz contact@seak2impress.com uzerinden benimle iletisime gecebilirsiniz.

Recent Posts

See All

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page